Sådan logger I ind med MitID Erhverv

Med MitID Erhverv er der forskellige muligheder, når I skal logge på og skrive under digitalt med MitID på vegne af jeres organisation. I vælger selv den løsning, der passer bedst til jer.


Se video: Sådan logger I ind med MitID Erhverv (kort version)

Billede af login med MitID app

Anvend privat MitID til at logge ind

Så behøver du som bruger kun dét ene MitID - både når du logger ind som privatperson og erhvervsbruger

Med MitID Erhverv er det muligt at anvende dit private MitID, når du agerer digitalt på vegne af din virksomhed eller forening. Du anvender dit private bruger-ID og private MitID identifikationsmiddel fx MitID app eller kodeviser, når du logger ind eller skriver under digitalt med MitID på vegne af organisationen.

På den måde kan du nøjes med ét MitID, fremfor at anvende ét MitID til privat brug og ét til erhvervsbrug.

Alle brugere kan anvende sit private MitID. Det er dog nødvendigt, at både organisationen og den enkelte bruger i organisationen siger ja til brug af privat MitID. 

Det er organisationsadministratoren i virksomheden eller foreningen, der vælger, om organisationen accepterer brug af privat MitID. Det sker, når organisationen sættes op til MitID Erhverv. Den enkelte bruger kan acceptere at anvende sit private MitID, når brugeren aktiverer sig.

Læs mere om opsætning af din virksomhed eller forening

Når du logger ind på fx Digital Post er det let at vælge, om du logger på som privatperson eller i erhvervssammenhæng.

Når du har tastet dit private bruger-ID og swipet med MitID appen, kan du på en oversigt vælge, om du vil fortsætte som privatperson eller som erhvervsbruger på vegne af din organisation.

Læs vejledning til, hvordan du logger ind med privat MitID
Når du bruger dit private MitID i erhvervssammenhæng, er de to identiteter bag, altså erhvervsidentiteten og den private identitet, altid adskilt.

Der sker altså ingen sammenblanding af din erhvervsidentitet og din private identitet, når du anvender dit private MitID på vegne af din virksomhed eller forening.
Hvis du bruger dit private MitID på vegne af din virksomhed eller forening, kan du samtidigt anvende dit private NemID. Du kan anvende dit private NemID side om side med dit MitID, indtil NemID lukker. 

Vær opmærksom på, at det ikke er alle brugere, som kan benytte sit private NemID. Det kræver, at dit NemID er registreret korrekt med opdaterede ID-oplysninger.

Vi anbefaler derfor, at du som udgangspunkt anvender dit private MitID fremfor NemID.

Anvend et særskilt MitID til erhvervsbrug til at logge ind

Så har du ét MitID til privat brug og et andet MitID kun til erhvervsbrug

Med et særskilt MitID til erhvervsbrug har du et MitID Erhverv bruger-ID og særskilt MitID identifikationsmiddel fx en MitID app. Det særskilte MitID kan kun anvendes, når du logger ind eller skriver under digitalt med MitID på vegne af din virksomhed eller forening.

Det særskilte MitID identifikationsmiddel kan være en MitID app, kodeviser, kodeoplæser eller chip. Alt efter hvad den enkelte organisation vælger at tilbyde, at brugerne kan anvende.

Hvis du ønsker at anvende MitID appen som særskilt identifikationsmiddel, kan du gøre det på to måder:

  • Eksisterende MitID app fx på privattelefonen
    Du kan tilføje din erhvervsbruger til en eksisterende MitID app fx din MitID app på privattelefonen. På den måde har du både din private bruger og erhvervsbruger i samme MitID app. Din private bruger og din erhvervsbruger er helt adskilt i MitID appen og har hver deres PIN-kode. Bemærk! Hvis du har flere brugere i samme MitID app, kan biometrien i appen ikke anvendes. Det betyder, at du ikke kan anvende face-ID eller fingeraftryk, når du godkender med MitID appen. I stedet skal du anvende PIN-kode, når du godkender med MitID-appen. Du har en PIN-kode for hver bruger, du har i MitID appen. Det er ikke muligt at have to MitID apps på samme telefon.
  • Ny MitID app fx på arbejdstelefonen
    Du kan også tilføje din erhvervsbruger til en ny MitID app. Fx hvis du har en arbejdstelefon, som du gerne vil have MitID appen på. MitID appen skal først downloades, hvorefter din erhvervsbruger kan tilføjes hertil.

Sådan kan du bruge MitID appen i erhvervssammenhæng


Se video: Sådan logger I ind med MitID Erhverv (lang version)
Privat eller særskilt MitID

Skal du bruge dit MitID på tværs af flere organisationer?

Du kan anvende samme MitID på tværs af flere virksomheder eller foreninger 

Anvend dit private MitID på tværs af flere CVR-numre
Du kan anvende dit private MitID på tværs af flere virksomheder og foreninger. Det kan du, hvis du siger ja til at bruge dit private MitID. Organisationen, som du skal logge ind på vegne af, skal også sige ja til, at du anvender dit private MitID.

Anvend dit særskilte MitID på tværs af flere CVR-numre
Hvis du har et særskilt MitID til erhvervsbrug, som du logger ind og godkender med på vegne af en virksomhed eller forening, kan du også bruge samme MitID på vegne af andre organisationer. Det kræver, at alle organisationer siger ja til det. 

Når du logger på fx Digital Post eller virk.dk kan du nemt se og vælge, hvilken virksomhed eller forening, du vil fortsætte med at logge ind på vegne af.
Virksomheden eller foreningen, som har tildelt det særskilte MitID til dig, skal sige ja til, at dette MitID også kan anvendes i andre organisationer.

På samme måde skal virksomheden eller foreningen, hvor du skal anvende det særskilte MitID, sige ja til, du kan bruge det på vegne af organisationen.

Det er en administrator, som til- eller fravælger, hvorvidt dit særskilte MitID kan anvendes på tværs af organisationer.
Organisationernes data er helt adskilt, selvom en bruger anvender samme særskilte MitID til at logge ind og godkende med på tværs af flere organisationer.

På samme måde er din private data som bruger helt adskilt fra organisationens data, hvis du bruger dit private MitID til at logge ind med på vegne af en virksomhed eller forening.

Det er udelukkende bruger-ID'et og MitID identifikationsmidler fx MitID app, som går på tværs.

MitID identifikationsmidler

Et MitID identifikationsmiddel er en MitID app, kodeviser, kodeoplæser eller chip. Alle brugere skal have et MitID identifikationsmiddel fx en MitID app, for at kunne logge ind eller skrive under digitalt på vegne af en virksomhed eller forening.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på de spørgsmål, som andre brugere ofte spørger om

Ja, du kan godt anvende din private MitID app, når du skal logge ind eller skrive under digitalt på vegne af din organisation. Det kræver, at både du og din organisation accepterer brug af privat MitID.

Hvis du eller din organisation ikke accepterer brug af privat MitID, skal du have et særskilt MitID til erhvervsbrug i stedet for. 

Ja, selvom du anvender et særskilt MitID til erhvervsbrug fx når du skal logge ind eller indberette barsel, kan du anvende din private telefon. Det gør du ved at tilføje din erhvervsbruger til den MitID app, du anvender privat. Du kan ikke have to MitID apps på samme telefon. 

Når du tilføjer din erhvervsbruger til din MitID app slås biometrien fra i din MitID app. Det betyder, at du ikke kan anvende face-ID eller fingeraftryk, når du godkender med appen. I stedet for skal du anvende PIN-kode for henholdsvis din private bruger og erhvervsbruger.

I så fald vil du skulle spærre din MitID app, indtil du eventuelt har fundet din telefon igen.

Anvender du din private MitID app til at logge ind på vegne af organisationen?

Så kan du spærre dit MitID ved at logge på mitid.dk. Her kan du se alle de MitID identifikationsmidler, du anvender privat. Hvis du anvender dit private MitID på vegne af organisationen, vil du ved at spærre dit private MitID samtidig spærre for muligheden for at logge ind med dit private MitID på vegne af organisationen.

Læs mere om at spærre dit private MitID på mitid.dk

Anvender du et særskilt MitID til erhvervsbrug?

Så kan du spærre dit særskilte MitID på MitID Erhverv. Du spærrer det ved at tilgå din profil på MitID Erhverv.

Læs mere om, hvordan du spærrer dit særskilte MitID til erhvervsbrug

Som brugeradministrator kan du også spærre et særskilt MitID på vegne af en bruger. Det gør du ved at logge på MitID Erhverv. Du skal åbne den bruger, hvor du skal spærre et MitID identifikationsmiddel. Åbn bjælken Identifikationsmidler. Her kan du spærre et eller flere MitID identifikationsmidler.

Skal du have et nyt MitID identifikationsmiddel?

Det er brugeradministratoren i din organisation, som skal tildele dig et nyt MitID identifikationsmiddel, så du igen kan logge ind på vegne af organisationen.

Anvender du dit private MitID på vegne af din organisation?

Hvis du har glemt bruger-ID'et til dit private MitID, kan du få det oplyst på flere måder. Du kan læse mere om det på mitid.dk.

Læs mere om glemt bruger-ID til dit private MitID

Anvender du et særskilt MitID til erhvervsbrug?

Hvis du har glemt dit bruger-ID, som tilhører dit særskilte MitID, skal din brugeradministrator oprette et nyt særskilt MitID til dig. Kontakt derfor din brugeradministrator, hvis du har glemt dit bruger-ID, som tilhører dit særskilte MitID til erhvervsbrug.
Nej, alle brugere behøver ikke at anvende samme MitID identifikationsmiddel.

Brugerne kan anvende sit private MitID fx sin private MitID app. Det kan de, hvis både organisationen og den enkelte bruger accepterer brug af privat MitID. Brugerne kan også anvende et særskilt MitID, kun til erhvervsbrug. Det kan være en MitID app, kodeviser, kodeoplæser eller chip. 

Det betyder eksempelvis, at én bruger kan logge ind med sit private MitID på vegne af organisationen. En anden bruger kan anvende en særskilt MitID kodeviser, som kun kan anvendes på vegne af organisationen.

Det er op til den enkelte organisation at tage stilling til, hvilke særskilte MitID identifikationsmidler, som brugerne skal kunne anvende. 

En bruger kan også have flere MitID identifikationsmidler at logge ind med fx både en MitID app og en chip.
Ja, i MitID Erhverv kan man tilføje og slette MitID identifikationsmidler for en bruger. Det er brugeradministratoren i organisationen, som kan gøre det.